Økologisk gødning til din have

Gødning til haven er uundværlig i enhver grøn tommelfinger værktøjskasse. De tilfører de næringsstoffer og mineraler, som planterne har brug for for at trives og overleve, og sikrer, at blomster, frugter, grøntsager, træer og andre planter blomstrer i hele vækstsæsonen. Der findes mange forskellige typer gødning til haven på markedet i dag, og det kan være svært at finde ud af, hvilken type gødning der er den rigtige til din have. Uorganiske gødninger findes ofte i granulat- eller flydende form og består typisk af kvælstof- og fosforforbindelser. Organiske gødninger kommer fra naturlige kilder såsom planteaffald, kompost, husdyrgødning, gødningste, tangekstrakt, fiskeemulsion, melasse eller stenmelasse. Begge typer gødning har deres fordele og ulemper, så det er vigtigt at forstå, hvordan de hver især fungerer, før du beslutter dig for, hvilken type gødning der er bedst for din have.  Få hjælp til dette hos GroGreen

Uorganiske gødninger er ofte lettere at anvende end organiske gødninger, da de kan leveres færdigblandede med næringsstoffer, men de indeholder ikke gavnlige mikroorganismer, som organiske gødninger gør, så de bidrager ikke til at forbedre jordens sundhed over tid. Uorganisk gødning kan også have et højt indhold af salt, som kan brænde planterne, hvis den anvendes forkert eller i for høj koncentration. Derfor er det vigtigt altid at følge instruktionerne på beholderen nøje, når man anvender denne type gødning. 

Organisk gødning består af plantemateriale som f.eks. tangekstrakt, gødningste eller komposteret madaffald. Disse materialer indeholder normalt gavnlige bakterier, som med tiden bidrager til at berige jorden med næringsstoffer ved at nedbryde det organiske materiale til brugbar form, som planterne kan bruge til vækst og næring. Organisk gødning giver også næringsstoffer med langsom frigivelse, som gør det muligt for planterne at optage dem gradvist over en længere periode i stedet for at modtage en intens mængde på én gang, som det er tilfældet med uorganisk gødning. Organisk gødning kan kræve mere forberedelse end uorganisk gødning, men den holder generelt længere i jorden og giver generelt sundere vækstbetingelser for planterne over en længere periode til lavere omkostninger i det lange løb end uorganisk gødning. 

Uanset hvilken type du vælger, er det vigtigt at anvende havegødning i henhold til anvisningerne på emballagen, da begge typer kan forårsage skade, hvis de anvendes forkert eller i for stor mængde. Overvej også, når du vælger gødning, om du ønsker øjeblikkelige resultater eller noget mere gradvist, der opbygger en sund jord over tid, samtidig med at du giver dine planter et ekstra boost i vækstrate og udbytte, når det er nødvendigt.