En kort historie om Antarktis

Selvom det er svært at tro, er Antarktis et land med en rig historie. Ofte opfattes Antarktis som et goldt og livløst landskab, men det vrimler faktisk med dyreliv og har en lang og varieret historie. Lad os udforske nogle af de vigtigste øjeblikke i dette iskolde kontinents historie.

De første observationer af Antarktis 

Den første registrerede observation af Antarktis blev foretaget af den græske opdagelsesrejsende Pythias omkring 325 f.Kr. Det var dog først i 1820, at en anden opdagelsesrejsende, Fabian Gottlieb von Bellingshausen, fik øje på kontinentet. Von Bellingshausen var en russisk opdagelsesrejsende og kartograf, som observerede det, der i dag er kendt som Fimbul-ishylden. Andre opdagelsesrejsende fulgte snart efter og begyndte at kortlægge Antarktis’ kystlinjer.

Opdagelsen af det antarktiske dyreliv 

En af de mest betydningsfulde opdagelser i Antarktis’ historie var opdagelsen af Antarktis’ dyreliv. I 1876 blev en britisk ekspedition under ledelse af kaptajn George Nares den første til at overvintre på kontinentet. Under denne ekspedition opdagede medlemmerne af holdet mange nye arter, herunder pingviner, sæler og hvaler. Denne opdagelse var med til at ændre opfattelsen af Antarktis som en øde ødemark.

Udforskning i begyndelsen af det 20. århundrede 

I 1911 blev den norske opdagelsesrejsende Roald Amundsen den første person, der nåede Sydpolen. Amundsens ekspedition var velorganiseret og planlagt i modsætning til den ulykkelige britiske ekspedition under ledelse af Robert Falcon Scott, som nåede Sydpolen lidt over en måned efter Amundsen.

Etablering af videnskabelige forskningsstationer 

I 1957 underskrev repræsentanter fra 12 lande Antarktis-traktaten, som gjorde Antarktis til et videnskabeligt reservat. Traktaten tilsidesatte også alle territoriale krav på kontinentet og fastlagde regler for fremtidige videnskabelige forskningsstationer. Siden 1957 har mange flere lande underskrevet traktaten, og der er nu over 70 forskningsstationer spredt ud over hele.