Bilvask – vaskehal eller vask i hånden?

Når det drejer sig om bilvask, er der to hovedmuligheder: vaskeri eller håndvask. Hver har sine egne fordele og ulemper, som du bør overveje, før du træffer en beslutning.

Bilvask i vaskeri er mere praktisk end håndvask, men kan være dyrere. Du skal også vær opmærksom på, at nogle bilvaske bruger skrappe kemikalier, der kan beskadige bilens lak eller finish.

Håndvask tager mere tid og kræfter, men du kan være sikker på, at din bil får en grundig rengøring. Du kan også kontrollere mængden af vand og sæbe, der bruges, hvilket kan være bedre for miljøet. Du skal blot sørge for at bruge en blød klud eller svamp for at undgå at ridse bilens overflade.

Vandforbruget

En gennemsnitlig bilvask bruger mellem 300 og 530 liter vand pr. køretøj. Automatiske højtryks-, berøringsfri eller “børsteløse” bilvaskemaskiner bruger typisk mindre end halvdelen af denne mængde – omkring 170 liter pr. køretøj – på grund af manglen på børster til fysisk skrubning af køretøjet og bedre vandforbrug pr. minut.

Håndvaske bruger betydeligt mere vand end en automatisk bilvask – op til 800 liter pr. køretøj, ifølge nogle skøn. Det skyldes, at vandet skal løbe konstant, for at den person, der vasker bilen, kan få nok at arbejde med. Desuden er en stor del af det vand, der bruges i en håndvask, simpelthen spildt, når det løber af bilen og ned i afløbet.